?

Hvordan håndtere stress frem mot eksamen?

Kvinne 19 . 25 November 2019
Spørsmål

Hei! Dette er mitt første semester som student, og jeg begynner nå å kjenne på mye stress. Har bare en eksamen for jul, men den er rett før jul, og jeg gruer meg veldig! Selv om det er over tre uker til nå, så skjenner jeg på mye kvalme og stress. Dette er veldig slitsomt, og jeg orker ikke ha det sånn helt til eksamen. I går møtte jeg mamma i Oslo og hadde det veldig hyggelig, og selv om jeg visste at jeg skulle ha fri fra lesing til eksamen den dagen, og koste meg, så var jeg fortsatt kvalm og uggen. Får det liksom ikke bort uansett hva jeg gjør.. Jeg bryr meg ikke så mye om karakteren engang, jeg vil bare stå. Tror kanskje jeg synes det er ekstra skummelt, siden jeg aldri har hatt eksamen på universitetsnivå.. Føler jeg må øve hele tiden, men får ikke til å øve ordentlig når jeg starter, og jeg blir stresset av å tenke på de dagene hvor jeg ikke har tid til å lese. Hva kan jeg gjøre?

Kvinne (19)
Sosionomen svarer
Hei

Det er ikke selve oppgaven som er stressende, men måten man reagerer på det man utsettes for som er stressende. Vi er alle ulike på hvordan vi reagerer på ulike belastninger, og hvordan stress kommer til uttrykk. Å være uggen og kvalm kan være symptomer på stress

Stress kan også være positivt, det kan få oss til å bli mer aktivert og fokusert. I ditt tilfelle høres det ut som det hindrer deg i å jobbe så godt som du ønsker.

Dette er første gang du skal ha eksamen på universitetsnivå, og det er en ny oppgave for deg. Du sier at du ikke bryr deg om karakterer men om å stå, da høres det ut som det er målet ditt. Lag deg en plan for hvordan du kan nå målet. Og en oversikt over alt du skal gjøre frem mot eksamen, og når. Skriv det ned slik at det blir tydelig for deg selv. Deretter kan du prioritere og bestemme når de ulike oppgavene skal gjennomføres. Målet med en studieplan er også å skape mestringsfølelse ved å se hva du har gjennomført dag for dag. Og det i seg selv kan være stressreduserende.

Finn en god balanse mellom studietid og fritid, alle trenger en pause. Sørg for regelmessige måltider, godt med søvn, fysisk aktivitet og sette av tid til gode venner. Det å ha noe å glede seg til etter endt studiedag kan bidra til økt motivasjon.

Er du usikker på hva som kreves på eksamen, snakk med noen som har vært gjennom det før. Gå gjennom læringsmålene og tidligere eksamens besvarelser. Forbered deg på hva du kan forvente av oppgaven, og se for deg hvordan du kan besvare eksamen. Gjennom slike forberedelser blir du tryggere.

Du er ikke den eneste som er stresset før din første eksamen. Ikke sitt alene med bekymringene dine. Bruk medstudenter til å lette på bekymringstakene, men også til å få gode studieråd.

Her kan du finne ut mer om tilbudet ved din samskipnad dersom du ønsker noen å snakke med.

Legger ved to artikler med råd til deg som sliter med eksamensangst.

Bruk dagene godt de neste ukene. Lykke til:)

Hilsen sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?